Windvaan 2
2751ES
MOERKAPELLE
tel. 079-5933000

Zaterdag 28 januari stond de steekderby v.v. Moerkapelle 1 - VV Groeneweg 1 op het programma. Een wedstrijd waar beide verenigingen al vanaf begin van de competitie naar uit hadden gekeken. Uit de plakboeken blijkt dat het 40 jaar geleden! was, seizoen 1982-1983, dat de beide eerste elftallen in competitieverband tegen elkaar hadden gespeeld. En dat voor clubs die nog geen 5 kilometer bij elkaar vandaan liggen. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat Groeneweg veel langer nog op de zondag heeft gespeeld dan Moerkapelle. Maar eindelijk was het zaterdag zover. Een prachtige Zuidplas streekderby, tussen twee verenigingen met meer dan 1.000 leden samen, helaas zonder enige gemeentelijke bestuurlijke vertegenwoordiging dit in tegenstelling tot enkele seizoenen terug tegen Moordrecht, waarvan toen de toenmalige burgemeester Kats en wethouder getuige van waren. Het deerden de elftallen niet om er toch een spannende en leuke wedstrijd van te maken. Het publiek van beide verenigingen was in groten getale naar het sportpark de Wilde Veenen gekomen. Een weerzien van vele oud eerste elftalspelers van beide clubs en een moment waarop men gezellig kon samen zijn in onze mooie accommodatie. Het was een prachtige zonnige middag dus ook het weer zat lekker mee.

Groeneweg staat op de derde plaats en strijd om een plaats in de top van de ranglijst om te promoveren en Moerkapelle staat op de negende plaats en tracht zich in deze zware vierde klasse met veel onbekende ploegen te handhaven.

De eerste aanvallen in de wedstrijd waren voor Groeneweg, maar Moerkapelle weerde zich met Verweij op de plaats van Van Nieuwkoop (vakantie) goed. Moerkapelle trachtte het aanvalsspel van Groeneweg te onderbreken en ook zelf enkele aanvalspogingen te ondernemen. Dat lukte in de negende minuut uitstekend. Een bal op Koolhaas werd door hem direct met een boogbal voorgegeven. Een van de aanvallers van Moerkapelle trachtte de bal te koppen, maar ging eronderdoor, de bal belande van zichzelf langs de keeper van Groeneweg tegen de binnenkant van de paal en schoot zo het doel in. Een pracht opsteker voor de thuisclub dat hiermee op een toch niet verwachtte 1-0 voorsprong kwam. De weelde was helaas echter van korte duur. Dezelfde Koolhaas maakte 5 minuten later een onnodige overtreding langs de rand van het strafschopgebied van zijn eigen elftal. De goed genomen vrijetrap ging vlak voor het doel langs en belande voor de voeten van Groenewegspeler Karreman die daar wel raad mee wist en de 1-1 liet noteren. Dit gaf Groeneweg goede moed en zij drukten direct daarna door en gingen op zoek naar de voorsprong. Dat lukte weer een 6 minuten later al na een doorbraak van een van de spitsen van Groeneweg. Keeper Sloof kwam zijn doel uit en raakte de spits net nog aan nadat deze de bal al te ver voor zich had uitgespeeld. Strafschop besliste de goed leidende scheidsrechter. Boudewijn nam deze strafschop en keeper Sloof wist deze in eerste instantie nog te keren maar een van de veldspelers van Groenweg was er als de kippen bij om de bal in het doel te schieten. Zo stond Moerkapelle na 20 minuten spelen al weer snel op een 1-2 achterstand. Moerkapelle rechte de rug en streed vol inzet verder. Dat leverde in de restant van de eerste helft voor beide clubs kansen op. Voor Moerkapelle in ieder geval twee opgelegde kansen voor Senna Jager en een prachtige lob vanaf het middenveld van Van Ommeren die helaas enkele centimeters overging. Aan Groeneweg zijde lieten de snelle spitsen Sleeuwenhoek en Zuierveld beide een kans liggen. De rust stand in deze aantrekkelijke streekderby bleef daardoor steken op 1-2.

Direct na de rust creëerde Moerkapelle een aantal serieuze kansen en wist Koolhaas te profiteren van het soms zeer onrustige verdedigen van Groeneweg. Hij schoot een voorzet keurig binnen en hiermede kwamen beide ploegen weer op gelijke hoogte te staan. Ook dit keer mocht Moerkapelle niet lang van de gelijke stand genieten. Het spel ging op en neer. Een vrij gemakkelijk gegeven vrij trap na een mogelijk lichte overtreding van Van der Vlist op het middenveld luidde de 3-2 voorsprong voor Groeneweg in. De goede voorzet belande op het hoofd van invaller Roos die de bal keurig wist binnen te koppen.  Het was de derde keer deze middag dat Moerkapelle uit een vrije trap een tegendoelpunt op liep. Uit het veldspel had Groeneweg nog niet direct weten te scoren. Trainer Van der Klok van Moerkapelle wisselde enkele spelers en Moerkapelle trok volop ten aanval en kreeg ook nog weer enkele kansen. Zelf een heel grote kans op de 3-3-, waarbij de bal van de doellijn van Groeneweg moest worden weggetrapt. Zachtjes aan zag je dat de krachten bij Moerkapelle dat veel gegeven had aan het wegvloeien  waren. Er ontstond een geheel “open” duel. Moerkapelle op zoek naar de gelijkmaker en Groeneweg op zoek naar de definitieve voorsprong. Dit laatste lukte in de 87ste minuut, nadat Moerkapelle nog een verdediger voor een aanvaller had gewisseld, en de grensrechter van Moerkapelle niet op tijd was om te vlaggen voor buitenspel ! Aanvaller Zuierveld van Groeneweg wist hier wel raad mee en stelde de eind uitslag vast op 2-4. Al met al een aantrekkelijk duel onder goede leiding, waar Moerkapelle lang mee kon in de strijd om een punt te behalen, maar waarin de snelle spitsen van Groeneweg uiteindelijk het verschil toch konden maken. Er werd nog veel nagepraat en het was nog lang gezellig rond het veld en in de kantine van v.v. Moerkapelle. Dat is de uiteindelijke "winst" van deze enige streekderby van Zuidplas die na 40 jaar weer eens werd gespeeld.

Volgende week wacht Moerkapelle een volgende zware uitwedstrijd, dan tegen SV Ommoord waar eerder in deze competitie thuis van werd verloren.

Opstelling: Lorenzo Sloof, Daan Herbert Harmen Verweij, Mischa Slingerland, Davey Jager (80: Joost Herbert), Lucas Doornebosch, Timo Verheij (60:Mike van der Vlist) , Stef van der Salm, Senna Jager (70:Jeffrey Kievit) , Michael Koolhaas, Jarno van Ommeren (46: Dani Slingerland)