Moerkapelle 1 voor de rust op 2-0, maar laat toch onnodig twee punten liggen in Gouderak

Gouderak 1

4 - 4

17'
19'
Stef van der Salm (achter standbeen)
... (penalty)
47'
49'
51'
66'
76'

4e klasse C

16 november 2019 14:00

H van Voorde

Moerkapelle 1 reisde zaterdagmiddag jl. sinds jaren weer af naar Gouderak om de inhaalwedstrijd te spelen die oorspronkelijk was gepland voor 21 september jl., de dag waarop v.v. Moerkapelle haar 90 jarig jubileum vierde. Het zal ergens in de begin jaren negentig van de vorige eeuw zijn geweest dat beide elftallen elkaar, toen nog op zondag, in de competitie op prestatief niveau voor het laatst hebben ontmoet. Gouderak speelt voor het tweede seizoen nu ook op de zaterdag. Het complex aan de IJssel ligt er bijna onveranderd netjes bij. Gouderak had nog maar 5 wedstrijden gespeeld en met grote cijfers van SPV ‘81 gewonnen en tegen Haastrecht een gelijkspel behaald. Moerkapelle, dat graag de aansluiting bij de bovenste helft wilt behouden, was dus gewaarschuwd. Het kan wel eens spoken aan de dijk. Moerkapelle begon vandaag met De Bruin, die tegen SPV ’81 nog twee keer doel trof, op de bank.

Het  was voor Moerkapelle wel even wennen aan het natuurgrasveld. Als je er op staat krijg je soms het idee dat je op een kleine wereldbol staat zo loop het veld aan de zijkanten naar beneden. Gouderak zette van meet af aan stevig in en zocht de aanval op. Moerkapelle tastte af en liet Gouderak komen, hetgeen wel voor twee vrije trappen rond het strafschopgebied zorgde binnen het eerste kwartier. Na een kwartier spelen kwam eerst Jager mee op en werd met een duwtje in de rug in het strafschopgebied verder spelen belet! Vlak er na was het Moerkapelle dat op voorsprong kwam. Een misverstand in de achterhoede bij Gouderak zorgde er voor dat de attente Sluiter de bal op het middenveld kon oppikken en direct paste naar Van Dam. De grensrechter stak de vlag omhoog, maar de scheidsrechter gebaarde direct doorspelen, niets van aan dus. Van Dam scoorde netjes de 1-0 en de rapen waren direct al gaar. Geheel Gouderak stond achter in de schoenen. De bewering was dat het buitenspel zou zijn geweest ! gelet op de vele reacties in die richting is dat achteraf gezien ook niet geheel uit te sluiten, maar het doelpunt telde. Gouderak was onder de indruk en binnen de minuut lag ook de 0-2 in het doel. Een mooie aanval over rechts met een voorzet van Koorevaar en een overstap van Sluiter luidde deze goal in, want Van der Salm wist de bal achter het standbeen langs in het doel te werken. Geen vuiltje aan de lucht dus voor Moerkapelle zal de gedachte toen al zijn geweest. Moerkapelle kreeg daarna een aantal kansen op 0-3 en Gouderak probeerde het maar was zoekende. Na ruim een half uur spelen werd Koorevaar in een vrije loop in het strafschopgebied vlak voor de keeper vastgepakt en neergelegd. Even later dezelfde situatie met Van Dam, maar een bestraffing bleef uit. Je zou bijna denken dat er kennelijk toen al iets was goed te maken, maar goed Moerkapelle moet het zelf maken en kreeg hiervoor veel kansen. Gouderak probeerde het wel maar kreeg in de eerste helft geen vat meer op het spel van Moerkapelle. Een mooie vrije trap van Jager werd door de keeper nog net overgetikt. Van den Berg ontving op het middenveld voor een onschuldige overtreding een gele kaart en Van Dam miste in de 40ste minuut geheel vrijstaand. Zo kon het zijn dat de wedstrijd met slechts een 0-2 voorsprong voor Moerkapelle de rust in ging. Gelet op de inzet van Gouderak in het eerste deel van de wedstrijd moest Moerkapelle eigenlijk wel gewaarschuwd zijn nu de thuisploeg de tweede helft richting  de eigen kantine en aanhang ging spelen en het niet was uit te sluiten dat er nog iets moest worden goed gemaakt.

Trainer Peters wisselde in de rust achterhoedespeler Van den Berg en schoof Jager door naar het midden achterin. Gouderak nam de aftrap en speelde de bal die richting de achterlijn aan de buitenzijde van het strafschopgebied ging. De verdediger van Moerkapelle stond achter de speler van Gouderak, deze struikelt onschuldig over zijn eigen benen over de achterlijn. De arbiter van dienst wijst naar de richting om een achterbal te laten nemen, maar bedenkt zich, fluit en wijst tot een ieders verbazing op eens naar de penaltystip ! Voor de tweede keer vanmiddag waren de raapjes gaar, maar nu aan Moerkapelle kant, want kon dit nu toch zo zijn ! Het protesteren hielp geen moedertje lief de bal ging in de 46se minuut op de stip en Gouderak pakte dit cadeautje netjes uit. De 1-2 was een feit. Hiermee was de storm niet geluwd, maar juist aangewakkerd. Moerkapelle begon de tweede helft niet scherp genoeg en de verdediging moest kennelijk erg wennen aan de wissel, want het was nog geen minuut later toen de gelijkmaker al in het doel lag. Een groot misverstand in de verdediging, twee spelers gelijk naar de bal en de derde er mee heen, werd door Gouderak goed uitgebuit. Moerkapelle kwam maar niet op gang en het was pas 6 minuten na rust dat de voorsprong voor de thuisclub al een feit was. Een uitgespeelde mogelijkheid over de rechterkant werd goed afgewerkt tot de 3-2. Daarna ging de Gouderakse storm aan den dijk even liggen. Trainer Peters bracht De Bruin in het veld en het spel van Moerkapelle werd langzaam weer stabieler en men creëerde ook weer meer kansen. De eerste kans van Van Dam bleef onbenut, maar in de 65ste minuut werd uit de corner van Koorevaar door de mee opgekomen Van Nieuwkoop hard raak gekopt. De 3-3 verscheen op het scorebord. Het was nog geen minuut later dat op de rand van de strafschopgebied van Moerkapelle weer een overtreding werd waargenomen en voor de tweede keer vanmiddag, binnen 20 minuten, ging de bal op de stip. Gouderak miste niet en de 4-3 was een feit. Moerkapelle trok onmiddellijk weer ten aanval en twee minuten later kreeg Sluiter een vrije loop, ook deze kans werd vanmiddag niet benut evenals een volgende voor Van Dam. Toch was het Sluiter die in de 74ste minuut uit een voorzet van Verweij met een kopbal over de uitkomende keeper heen de gelijkmaker weer scoorde. De grootste kans in de slotfase was voor De Bruin. De keeper uit positie, maar zijn schot werd op het nippertje  door een voet van een speler van de doellijn gehaald. Moerkapelle probeerde nog van alles om de overwinning mee te nemen, maar dat zat er vanmiddag niet meer. Zo laat Moerkapelle onnodig twee punten liggen in Gouderak en mist het de aansluiting waar men in de stand naar op zoek was.

Het was vanmiddag waar te nemen dat Sinterklaas vandaag in het land was aangekomen en verrassingen de wereld niet uit zijn, maar Moerkapelle beloonde zichzelf ook niet. Zoveel kansen onbenut laten en de verdediging niet op orde dan ligt winst niet in het verschiet. Het had ook zo maar 2-8 kunnen en wellicht moeten zijn ! Voldoende stof tot nadenken en een ding is zeker: het was met 8 doelpunten zaterdag niet saai aan de dijk in Gouderak.

De komende weken, voor de winterstop, zal het er met uitwedstrijden tegen Haastrecht en BSC “68 op het programma, niet eenvoudiger op worden om de huidige plaats op de ranglijst te handhaven, maar wie weet helpt deze ervaring het team en wordt een stijgende lijn sneller dan gedacht weer hervonden.

Opstelling: Lorenzo Sloof, Jop van den Berg (74:Yacoubi Nizar), Thom van den Berg (46:Marlo Halatoe), Thijs van Nieuwkoop, Davey Jager, Daniel van de Hoven, Stef van der Salm (60: Remon de Bruin), Harmen Verweij, Timon van Dam, Laurens Sluiter, en Tim Koorevaar.